Films over bedrijfsschandalen zijn populair in Hollywood: Leonardo di Caprio stort zich op het Volkswagenschandaal. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Ook Hollywood gaat Volkswagen vanwege het Abgas-Skandal een trap nageven. De productiemaatschappij van filmacteur Leonardo DiCaprio gaat samen met studio Paramount een film maken over hoe Volkswagen doelbewust met software de uitstoot van vervuilende dieselauto’s zo wist te verlagen dat ze toch voor Amerikaanse emissietests slaagde.
Overigens zijn films over bedrijfsschandalen momenteel erg populair in Hollywood. Paramount is ook bezig het boek The Big Short van Michael Lewis over de huizenmarktcrash te verfilmen. Het rivaliserende Lions Gate werkt aan het film over de BP-olieramp in de Golf van Mexico.
2. Volgens Willem Buiter, de hoofdeconoom van de bank Citi, kunt u beter een veilig heenkomen zoeken. Buiter herhaalde dinsdagochtend op tv-zender CNBC zijn voorspelling dat de wereldeconomie volgend jaar voor het eerst sinds 2009 in een recessie zal belanden. Van anti-cyclisch stimuleringsbeleid hoeft u volgens Buiter niets te verwachten. Fiscaal stimuleren wordt lastig vanwege hoge staatsschulden. En monetair verruiming haalt ook weinig uit omdat rentes al bodemniveaus staan.
“Het arsenaal aan beleidsmaatregelen is uitgeput, schulden in de niet-financiële sector zijn hoger dan in 2007. We zitten dus op zee en het tij keert en we kunnen niet reageren zoals we zouden moeten doen.” Een mondiale recessie houdt in dat de groei van de wereldeconomie dermate laag is dat dit aanvoelt als een recessie, bijvoorbeeld doordat de werkloosheid stijgt in veel opkomende landen maar ook in ontwikkelde landen.
3. De Amerikaanse Federal Reserve moet snel een negatief beleidsrente voeren. Dat blijkt uit een studie van de San Francisco Fed, de regionale centrale bank bank waar Janet Yellen – de huidige Fed voorzitter – tot 2010 werkzaam was als topvrouw. Volgens de studie zou de rente -2,1 procent moeten zijn, wil de Fed voldoen aan zijn doelstelling van volledige werkgelegenheid en 2 procent inflatie. De rente staat momenteel op 0 tot 0,25 procent.
De meeste centrale bankiers van de Fed die mogen beslissen over de rente, verwachten dat er dit jaar één renteverhoging plaatsvindt. Alleen de topman van de regionale Minneapolis Fed voorspelt een negatieve rente, maar dat is (momenteel) vooral een symbolische voorspelling. Centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) of de Riksbank voeren een negatieve rente om hun valuta te verzwakken.
Als de Fed ook over gaat tot negatief leidt dat tot forse verkoopdruk op de dollar, want het wordt dan namelijk prijzig voor marktpartijen om dollartegoeden aan te houden. De Fed zou blij zijn met een zwakkere dollar, want de VS hebben via de harde dollar deflatie uit de rest van de wereld geïmporteerd.
4. De ECB wil graag dat banken het rustig aan doen met het uitkeren van dividenden en andere cadeautjes aan aandeelhouders. Danièle Nouy, hoofd toezicht bij de ECB, zei tegen de Spaanse krant Expansión dat zelfs de sterkere banken die nu al voldoen aan de strengere kapitaaleisen die pas in 2019 van kracht worden, terughoudend met dividenduitkeringen moeten zijn.
“We blijven voorlopig beperkingen opleggen met betrekking tot dividenden, omdat we de crisis eigenlijk nog steeds niet achter ons hebben gelaten,” aldus Nouy, die benadrukte dat de ECB de dividend-‘adviezen’ bindend kan maken. Bankaandelen stonden vanochtend onder druk op Nouy’s uitspraken. Op de breed samengestelde Europese Stoxx 600 daalden banken met 2 procent, terwijl de Stoxx 600-index zelf 1 procent verloor.
5. Duitse beleggers en analisten zijn behoorlijk van de leg geraakt door het Volkswagenschandaal. De ZEW-index, die de verwachtingen van beleggers en analisten voor de Duitse economie weergeeft, daalde deze maand naar 1,9, de laagste stand in een jaar tijd. Naast Vollkswagen waren respondenten ook bezorgd over de zwakkere groei in opkomende landen. Volgens het ZEW-instituut zal het echter niet tot een recessie komen in Duitsland, omdat de economie van de eurozone blijft herstellen.
6. Er zit voor staatsverzekeraar ASR niets anders op dan een beursgang, waarbij niet duidelijk is wat de verkoop aan beleggers zou opleveren, zo heeft Het Financieele Dagblad vernomen van ingewijden. Onder de Nederlandse verzekeraars is namelijk geen interesse om ASR over te nemen. Daarnaast hebben ook private-equityhuizen het laten afweten.
Anbang, dat eerder het genationaliseerde Vivat (voormalige Reaal) overnam, gold als een potentiële koper. Anbang heeft het naar verluidt echter verpest bij het ministerie van Financiën omdat de overname van Vivat niet bepaald soepel verloopt. Het FD meldde eerder dat Vivat-topman Van Olphen op straat is gezet door Anbang. Bovendien botert het niet tussen de culturen van Anbang en Vivat, meldde de zakenkrant onlangs.
7. Bierbrouwer SABMiller heeft na een lastig paringsritueel dat een maand heeft geduurd toch ingestemd met de overname door AB InBev, ’s werelds grootste brouwer. SABMiller zei “in principe” akkoord te gaan met het overnamebod van 44 pond per aandeel, waarmee SABMiller – de op een na grootste brouwer ter wereld – gewaardeerd wordt op 68 miljard pond.
SABMiller had drie eerdere biedingen van AB InBev resoluut van de hand gewezen, en dreigde daarbij de bierreus de deur te wijzen als er geen bod zou komen dat dicht bij 45 pond per aandeel zou liggen. Het moloch AB InBev-SABMiller zou volgens The Wall Street Journal 29 procent van de mondiale biermarkt in handen hebben. Neerlands trots Heineken volgt op ruime afstand met een marktaandeel van 9 procent.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl